Elk kind echt zien

Elk kind echt zien

We kijken bij de Toverboom verder dan groeitabellen en standaard ontwikkelingsfasen. We proberen het kind zoveel mogelijk in zijn ware wezen te zien; welke kwaliteiten en talenten draagt het in zich en welke obstakels wil het overwinnen? Het cliché “een kind ontwikkeld zich in zijn/haar eigen tempo” houden wij vooral voor ogen wanneer we naar kinderen kijken. Het ene kind is fysiek ‘sneller’ maar qua spraak juist weer wat ‘relaxter’ dan andere kinderen. Kinderen kunnen heel goed aangeven waar ze behoefte aan hebben om te groeien. Zodra die behoeftes zijn vervuld kunnen ze optimaal groeien en ontwikkelen. Uiteraard houden we de kinderen in de gaten, maar wij vertrouwen kinderen erop dat ze groeien in hun eigen tempo en dat dus alles op het goede moment tot uiting komt. Wij laten kinderen ook geen dingen doen die ze zelf niet laten zien, denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van een kindje wat nog niet zelfstandig tot zit kan komen. Wanneer we respecteren dat een kindje groeit en ontwikkeld op zijn/haar eigen tempo is het alleen maar logisch om niks te forceren. Het kind leert dat zijn tempo de juiste is en vertrouwd daarop omdat wij dat ook doen.

Natuurlijk hebben we onze richtlijnen voor pedagogische observaties, maar we willen een kind niet zien als enkel een opsomming van zijn ontwikkelingsbeperkingen of hulpvragen.

Zo hebben we een eigen (meer natuurlijke) versie van het reguliere kindvolgsysteem gemaakt voor ons mentorschap. Zo willen we het kind op een goede manier begeleiden, natuurlijk in samenwerking en overleg met ouders

Heb je een vraag of wil je een keertje langskomen,
vul je hieronder je gegevens in en we nemen zsm contact met je op!