Onvoorwaardelijk ouderschap

Onvoorwaardelijk ouderschap

Ook zijn wij geïnspireerd door Alfie Kohn en vinden het belangrijk om te kijken naar het gedrag achter het gedrag en het kind niet af te wijzen maar in liefdevolle verbinding te blijven. Straffen en belonen is dan ook iets waar wij niet achter staan.

In de praktijk betekent dit dat wij bijvoorbeeld niet applaudisseren bij een mooie tekening, maar reageren met: Leuk he tekenen? Je zorgt er hiervoor dat kinderen hen intrisieke motivatie behouden en bezig zijn met het proces ipv als doel een mooie tekening als resultaat.
Het grote misverstand bestaat dat als je reageert op de behoefte achter gedrag, je alles maar goed lijkt te vinden. Maar hoe leer je een kind dan wat wel en niet door de beugel kan? Kinderen hebben toch grenzen nodig? De ‘Onvoorwaardelijk Ouderschap’ aanpak is zeker niet dezelfde als laissez-faire of een grenzeloze opvoeding.

Onvoorwaardelijk ouderschap gaat juist uit van grote betrokkenheid bij elkaar. Als kinderen voor ons vervelend gedrag vertonen, of niet doen wat wij willen, dan is het zaak om een oplossing te vinden, waar iedereen het mee eens is. Dat kost vaak iets meer moeite dan alleen zeggen dat iets niet mag, of dreigen met een consequentie.

Het is onmogelijk om in een klein stukje de hele visie over te brengen. Wilt u meer weten over oo of wilt u handvatten? De theorie wordt het meest uitgebreid besproken in het boek Unconditional parenting van Alfie Kohn, de grondlegger van deze visie. Opgroeien in vertrouwen van Justine Mol is een, ietwat beknopte, Nederlandse versie hier van. Voor meer praktische handvaten en voorbeeld dialogen kun Luisteren naar kinderen van dr. Thomas Gordon.

Elk mens heeft ook de behoefte om gezien, gehoord, geaccepteerd en gerespecteerd te worden.

Heb je een vraag of wil je een keertje langskomen,
vul je hieronder je gegevens in en we nemen zsm contact met je op!