Attachment parenting

parenting

Attachment parenting

AP, wordt ook wel natuurlijk ouderschap genoemd, al dekt het de lading niet helemaal. Het heeft raakvlakken met het gebruik maken van natuurlijke materialen, het niet (onnodig) geven van ‘standaard’ medicijnen, wolletjes dragen ed, maar Attachment kun je beter vertalen door verbindend of hechtend. Het gaat om de hechting met je kind(eren) en de manier waarop je kind(eren) deel uitmaken van het gezin. Je maakt keuzes om de hechting zo sterk mogelijk te maken (bijvoorbeeld veel lichamelijk contact, dragen, niet alleen laten huilen en actief helpen met het reguleren van hun verdriet, beschikbaar zijn).

Omdat wij een groot voorstander zijn van het natuurlijke ouderschap zijn we daar ook op ingespeeld. We hebben een draagzak of doek om een kindje geborgenheid te geven of te laten slapen wanneer dit thuis ook gebeurd bijvoorbeeld. We reageren niet met sussen op een baby of kindje wat huilt maar proberen te achterhalen waarom een kindje huilt en geven daar woorden aan. Hierdoor voelt een kind/baby zich gehoord en daardoor meer met ons verbonden en daar willen we naar toe met z’n allen. Een grote verbondenheid tussen leidster en kind, kinderen onderling, leidster en ouders en leidsters onder elkaar. Het Attachment Parenting houdt voor ons niet op bij (in dit geval) leidster en kind maar willen we eigenlijk ook doorvoeren naar de ouders toe zodat zij hun kind met een zo goed mogelijk gevoel en vol vertrouwen achter laten. Ook dus leidsters onderling omdat we zo een zo sterk mogelijk team creëren die met elkaar verbonden is en die voor elkaar klaar staan. Het is niet net als thuis, maar we proberen het zoveel mogelijk na te bootsen wat maakt dat we de AP visie ook kunnen uitdragen. Verbinding staat ook voor respect. Wij zijn niet ‘de baas’ en het hoeft niet ‘omdat wij het zeggen’. We zien kinderen en hun behoeftes en proberen daar met z’n allen rekening mee te houden. Samen maken we regels zodat het voor iedereen fijn en veilig is en blijft, maar daarbuiten is veel mogelijk voor individuele behoeftes.  

Daar waar onze visie en de wensen van ouders het toelaten, zijn we zoveel mogelijk kindvolgend; naast de vaste eettijden voor de grotere kinderen, voeden we de kleintjes op verzoek en proberen we ook de signalen die hun slaap- en waakritme aangeven zoveel mogelijk te respecteren.

Heb je een vraag of wil je een keertje langskomen,
vul je hieronder je gegevens in en we nemen zsm contact met je op!