Niet alleen laten huilen

buiten-spelen

(Niet alleen) laten huilen

Kinderen en baby’s huilen en vaak is dat niet zonder reden. Wat wij hierbij belangrijk vinden dat we ze niet alleen laten huilen, maar geborgenheid bieden. Wij hebben bijvoorbeeld draagzakken en een draagdoek op de groep. Dit zijn allemaal ergonomische hulpmiddelen om een baby (maar ook dreumes en af en toe peuter) te kunnen dragen, maar toch de handen vrij te hebben. Een baby/kindje wat veel huilt heeft vaak contact/nabijheid nodig of vindt het misschien niet fijn om horizontaal te liggen. Dan biedt zo’n draagmiddel een uitkomst voor ons en hierdoor zorgen we ervoor dat een kindje niet (onnodig) huilt.

Als het aankomt op slapen, staan wij niet achter de zogeheten slaaptraining. Het alleen huilen zorgt voor het stresshormoon ‘cortisol’. Als een kindje  huilend in slaap valt gaan de cortisolwaarden niet omlaag waardoor een kindje niet goed kan rusten. Wij laten een kindje dus niet in slaap huilen.

Oudere kindjes kunnen huilen als ze bijvoorbeeld  boos zijn als ze ‘ruzie’ hebben met een leeftijdsgenootje of wanneer ze pijn hebben omdat ze gevallen zijn bijvoorbeeld. Huilen mag en heeft naast communiceren ook een ander functie; ontlading. We zijn erg gewend om meteen te sussen en zeggen dat het kind niet hoeft te huilen. Wij vinden dit niet nodig, maar ontarmen het huilen.  Wij huilen toch ook wel eens als we verdrietig of boos zijn? ‘ Ik zie dat je verdrietig bent, vervelend he dat hij jouw auto afpakt’ is dan een reactie die we bijvoorbeeld kunnen geven aan een kind. Hierdoor voelt het kind zich gehoord en gezien en vaak zie je dan dat het huilen snel stopt. Maar ook wanneer dit niet het geval is zijn we er voor het kind en zijn verdriet. We zorgen dat we beschikbaar zijn en geven ruimte aan gevoelens.

Heb je een vraag of wil je een keertje langskomen,
vul je hieronder je gegevens in en we nemen zsm contact met je op!