Jaarfeesten

toverboom-green

Jaarfeesten

Bij de Toverboom vieren we naast de bekende feestdagen rond Pasen, Sinterklaas en Kerst ook de verschillende (oogst)feesten die met bewegingen in de natuur en innerlijke bewustwording te maken hebben zoals het Zomerfeest rond de zonnewende (21 juni), het oogstfeest Sint Michael (29 september), lichtfeest Sint Maarten (11 november) en de periode van Advent (december.) Met de jaarfeesten laten we de kinderen een gezonde verbinding voelen met de natuur, maar ook met de geestelijke wereld. Het ervaren van een moderne spiritualiteit vormt een magische herinnering die een leven lang mee kan gaan.

Als volwassenen leven we deze symboliek voor, we verzorgen de rituelen (liedjes, verhalen, speciale gerechtjes) en besteden liefdevol aandacht aan de jaartafel en aankleding. Wij hebben verschillende plekjes in onze ruimte waar we onze jaartafels neerzetten. Op deze manier krijgen kinderen op meerdere plekken in de ruimte mee wat het thema is van de tijd van het jaar en is het zichtbaar voor iedereen.  Natuurlijk passen we de activiteiten aan op de leeftijd van de kinderen; zo genieten we van de sfeervolle tijd zonder de vaak ‘zwaardere’ Christelijke achtergrond.

Rituelen & liedjes

Naast de jaarfeesten hebben we ook rituelen die we uitvoeren op de groep. Rituelen zijn belangrijk voor kinderen. Ze helpen mee aan de indeling van de dag en de voorspelbaarheid waar kinderen veel nood aan hebben. Voorspelbaarheid betekent namelijk veiligheid, want hierdoor weten kinderen wat we gaan doen en wat er aan komt wanneer een activiteit (zoals een spel- of eetmoment) klaar is. Zo beginnen we onze dag bijvoorbeeld altijd met het uit bed halen van Rosa en Robie. Dit zijn twee poppen die elk op een groep thuishoort. Door de pop uit bed te halen en iedereen goedemorgen te wensen weten de kinderen dat de dag is begonnen.

Bij de rituelen horen ook liedjes. Een liedje om de dag te beginnen bijvoorbeeld maar ook om op te gaan opruimen. Kinderen reageren positief op liedjes en weten vaak al bij het eerste deuntje wat er komen gaat.

Aan het einde van de dag zorgen we er weer voor dat Rosa en Robie gaan slapen en hierdoor weten de kinderen dat het dagritme aan zijn eind komt en dat ouders binnen komen druppelen om hun kinderen weer op te halen.

Heb je een vraag of wil je een keertje langskomen,
vul je hieronder je gegevens in en we nemen zsm contact met je op!