Visie van de Toverboom

Antroposofie

Antroposofie is voor ons kinderdagverblijf een grote bron van inspiratie. Deze filosofie en bewustwordingleer is ontwikkeld door Rudolf Steiner en betekent letterlijk ‘wijsheid van de mens’. De mens en zijn ontwikkeling wordt gezien als een geheel van lichaam, ziel en geest. In het werken met kinderen hebben we aandacht voor al deze gebieden en willen we graag bijdragen aan een evenwichtige en harmonieuze opvoeding waarin echtheid en aandacht voor elk kind en de natuur centraal staan.

 

Zo staan de eerste zeven jaar in het teken van goed integreren in het fysieke lichaam. Het is van groot belang dat een kind zich gezond kan hechten aan zijn opvoeders en in zijn eigen tempo de wereld mag ontdekken. Onderstaande waarden zijn hierbij voor ons belangrijk.

Elk kind echt zien

We kijken bij de Toverboom verder dan groeitabellen en standaard ontwikkelingsfasen. We proberen het kind zoveel mogelijk in zijn ware wezen te zien; welke kwaliteiten en talenten draagt het in zich en welke obstakels wil het overwinnen? Natuurlijk hebben we onze richtlijnen voor pedagogische observaties, maar we willen een kind niet zien als enkel een opsomming van zijn ontwikkelingsbeperkingen of hulpvragen.

 

Zo hebben we een eigen (meer natuurlijke) versie van het reguliere kindvolgsysteem gemaakt voor ons mentorschap. Zo willen we het kind op een goede manier begeleiden, natuurlijk in samenwerking en overleg met ouders.

toverboom-green

Jaarfeesten

Bij de Toverboom vieren we naast de bekende feestdagen rond Pasen, Sinterklaas en Kerst ook de verschillende (oogst)feesten die met bewegingen in de natuur en innerlijke bewustwording te maken hebben zoals het Zomerfeest rond de zonnewende (21 juni), het oogstfeest Sint Michael (29 september), lichtfeest Sint Maarten (11 november) en de periode van Advent (december.) Met de jaarfeesten laten we de kinderen een gezonde verbinding voelen met de natuur, maar ook met de geestelijke wereld. Het ervaren van een moderne spiritualiteit vormt een magische herinnering die een leven lang mee kan gaan.

 

Als volwassenen leven we deze symboliek voor, we verzorgen de rituelen (liedjes, verhalen, speciale gerechtjes) en besteden liefdevol aandacht aan de jaartafel en aankleding. Natuurlijk passen we de activiteiten aan op de leeftijd van de kinderen; zo genieten we van de sfeervolle tijd zonder de vaak ‘zwaardere’ Christelijke achtergrond.

De natuur

Elke middag wordt er een warme maaltijd door onszelf bereid.
Hoe fijn is het als ouderzijnde om aan het einde van de dag niet perse thuis meer te hoeven koken? Ook is het zo dat kinderen vaak beter eten in het bijzijn van anderen en hierdoor dus meer voedingsstoffen op een dag binnen krijgen.

Bij De Toverboom houden we van de natuur, de dieren en het milieu. Dus is het kiezen voor biologische producten bij ons een logisch keuze.
Bij de productie van biologisch voedsel wordt namelijk zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving en worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wij doen ons best om altijd een zo gezond en gebalanceerd mogelijke maaltijd voor de kinderen neer te zetten.

Wij missen dierlijke producten hier ook helemaal niet in.
Als bron van eiwitten gebruiken wij bijvoorbeeld veel verschillende soorten
peulvruchten (zoals bonen, kikkererwten en linzen), tofu en noten. Maar ook volkoren graanproducten zijn een bron van eiwitten. Calcium is ook vaak een punt van zorgen van mensen wanneer zij een vega(n) leefstijl overwegen. Wij bieden de kinderen die geen zuigelingenvoeding meer drinken, maar nog wel een vorm van ‘melk’ drinken, havermelk aan waar calcium en vitamines aan toe zijn gevoegd of biologische volle melk. Daarbij zit er ook veel calcium in groente, peulvruchten en noten.

Tenslotte: De maaltijd is een fijn samenzijn en dit willen wij ook graag zo houden, kinderen bepalen dus zelf wanneer zij genoeg hebben. Voor kindjes onder het jaar geldt: food before one is just for fun!

heart-icon

ZOVEEL MOGELIJK VERS, PUUR EN ONBEWERKT

SUIKER, ZOUT EN E-NUMMER VRIJ

GROENTEN EN FRUIT UIT EIGEN MOESTUIN

WIJ DRINKEN WATER MET STUKJES FRUIT EN THEE OF ONGEZOETE HAVERMELK

EEN MONKEYPLATTER OM 15.00 MET GEZONDE SNACKS: GEDROOGD ONGEZOET FRUIT, KOMKOMMER, TOMAATJES

OM 16.30 ZELF VERS GEBAKKEN VOLKORENBROOD MET ONGEZOETE APPELSTROOP OF ZELFGEMAAKTE PINDAKAAS

ETEN VIA DE RAPLEY/KLEINTJESMETHODE

toverboom-gevoel

Onvoorwaardelijk ouderschap

Ook zijn wij geïnspireerd door Alfie Kohn en vinden het belangrijk om te kijken naar het gedrag achter het gedrag en het kind niet af te wijzen maar in liefdevolle verbinding te blijven. Straffen en belonen is dan ook iets waar wij niet achter staan.

Het grote misverstand bestaat dat als je reageert op de behoefte achter gedrag, je alles maar goed lijkt te vinden. Dat klopt niet, Onvoorwaardelijk ouderschap gaat juist uit van grote betrokkenheid bij elkaar. Als kinderen voor ons vervelend gedrag vertonen, of niet doen wat wij willen, dan is het zaak om een oplossing te vinden, waar iedereen het mee eens is. Dat kost vaak iets meer moeite dan alleen zeggen dat iets niet mag, of dreigen met een consequentie.

Elk mens heeft ook de behoefte om gezien, gehoord, geaccepteerd en gerespecteerd te worden.
parenting

Attachment parenting

Daar waar onze visie en de wensen van ouders het toelaten, zijn we zoveel mogelijk kindvolgend; naast de vaste eettijden voor de grotere kinderen, voeden we de kleintjes op verzoek en proberen we ook de signalen die hun slaap- en waakritme aangeven zoveel mogelijk te respecteren.

Ook met het slapen kijken wij naar de behoeften van het kind, zowel qua duur, frequentie en locatie van het slapen. Wij hebben twee slaapkamers: een grote slaapkamer, waar meerdere kindjes tegelijk liggen en een klein slaapkamertje voor de kindjes die meer stilte om hun heen nodig hebben. Daarnaast zoeken wij, in overleg met ouders, wat de fijnste manier is voor een kind om te slapen mochten zij niet alleen in een bedje kunnen slapen. Een stukje lopen met de kinderwagen, in slaap wiegen, white noise gebruiken, daar draaien wij onze hand niet voor om.

Sommige kindjes, groot of klein, hebben veel behoefte aan fysieke nabijheid. Wij zijn bekend met ergonomisch dragen en bieden de kindjes die dat nodig hebben dus ook aan om gedragen te worden in een van onze draagzakken of de draagdoek.

borst-voeding

Borstvoeding

We hebben veel kennis in huis van en persoonlijke ervaring met het geven van borstvoeding.Wij voeden bijvoorbeeld therapeutisch, wat rekening houdt met de natuurlijke maaginhoud van een kindje en de borstvoeding respecteert.

Ook heeft Femke de Kleintjesmethode, licentie cursus gevolgd bij Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen-Staas, twee bekende lactatiekundigen.

Mochten er vragen zijn op deze gebieden, denken wij graag mee en kunnen contact leggen met een van deze lactatiekundigen.

Natuurlijke materialen en speelgoed

Kwaliteit en echtheid van materialen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de zintuigen. Speelgoed en inrichting zijn daarom zo veel mogelijk van natuurlijke materialen zoals houten en stoffen speelgoed. Ook de pastel kleuren in ons geval zorgen voor een harmonische omgeving, waarin ook het huiselijke aspect terug komt.

duurzaamheid

Duurzaamheid

 Met onze eerlijke biologische voeding genieten we elke dag van wat de natuur ons zo rijkelijk schenkt. We leven zo duurzaam mogelijk en hebben eerbied en respect voor ons milieu. Zo gebruiken we wasbare billendoekjes, ecologische schoonmaakproducten en voornamelijk natuurlijke materialen. Dit bewustzijn proberen we de kinderen ook mee te geven door bijvoorbeeld samen afval te scheiden; een wandelingetje naar de glasbak of composthoop is voor velen een feestje! Ook organiseren we met regelmaat een kleding- of speelgoed ruil voor onze ouders. Niet alleen een duurzaam en financieel leuke manier van shoppen maar natuurlijk ook om elkaar op een ontspannen manier beter te leren kennen!

Buiten spelen

We genieten elke dag van buitenspelen, minimaal een keer, maar vaak twee keer; in de lente zoeken we naar de eerste dappere bloemetjes, in de zomer gaan we lekker picknicken, in de herfst zoeken we kastanjes en stampen we in de regenplassen en in de winter valt er misschien wel sneeuw om een mooie sneeuwpop te maken! Kijkend naar de natuur geven de seizoenen en jaarfeesten ons een ritme aan, net zoals een vaste opbouw van de dag en gewoonten ons een houvast in de tijd geven. Voor kinderen is deze voorspelbaarheid veilig en vertrouwd.

In onze natuurlijke tuin valt van alles te beleven. In onze moestuin leren ze waar de tomaatjes nu precies vandaan komen en hoe ons eten groeit en bloeit. Wij vinden dat kinderen veel buiten horen te zijn vanwege positieve gezondheidseffecten zoals de aanmaak van vitamine D maar ook zodat zij in contact komen met de seizoenen, het ritme van de natuur en daarmee hun eigen natuur ontdekken.

Ook buiten slapen behoort tot de mogelijkheid. Kinderen die buiten slapen bouwen weerstand op, krijgen meer vitamine D en meer frisse lucht. Wij hebben dan ook de zogeheten Lutje potjes, buitenbedjes welke aan de veiligheidseisen voldoen.